>> Vorige E-kranten

In deze 59ste E-krant....

  Schermtijd

  Het mysterie van de eikenprocessierups...

  WNF luidt de noodklok

  Egels

 

 

 

 

Tip van de Maand

Wat te doen bij verveling....................

Voor iedereen die zich verveelt! Om die verveling een beetje te verhelpen biedt Wattedoen.nl nu een Wat te doen bij verveling pagina. Handige anti-verveel tips voor degene die zich thuis vervelen!

Kies uit de tips die het best bij je stemming past!

Kijk hier voor de site (en de tips, natuurlijk!).

 

 

Natuuractiviteit bij jouw in de buurt!

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Daarom werkt IVN dagelijks aan een (be)leefwereld waarin contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is.

Klik hier voor de site.


 

Nu naar buiten...gratis activiteiten!

Om de week plaatst NatuurWijs in deze rubriek een korte seizoensgerichte natuuractiviteit speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Gemakkelijk uit te voeren activiteiten ter inspiratie om zelf met kinderen even naar buiten te gaan.

Klik hier voor de link. 

 

 

 

Het is weer HERFST!!!I
n de herfst is het vochtig en ligt er een dikke laag bladeren op de grond. Daar verstoppen bodemdiertjes zich graag in. Ga samen met de kinderen op zoek naar deze diertjes!
Hoe? Bekijk hier de bijlage.

Natuurspeeltuin De Kleine Biesbosch

Weg van de tablets en de televisie: in Natuurspeeltuin De Kleine biesbosch beleven kinderen weer hun eigen avontuur! Op 26.000 vierkante meter gaan ze op ontdekkingstocht door de natuur. Stap in een bootje of bouw zelf een vlot om de spannende overtocht te maken. Op deze buitenspeelplaats zijn zowel kinderen als ouders een hele poos zoet.

Een aanrader voor de herfstvakantie!

Meer info: klik hier

 

 

Tech Challenge Overlaat

Vind jij het leuk om: bezig te zijn met techniek, te experimenteren, te ontdekken, dingen met je handen te maken, en nog veel meer!

Gedurende 6 weken zijn we , in samenwerking met bedrijven en leerlingen van  De Overlaat, bezig met techniek. Deze periode loopt van 6 september tot de wedstrijd op 11 oktober 2018.

Alles is, onder schooltijd, op de donderdagmiddag

bekijk hier de flyer.

(dit betreft een pilot voor 3 scholen: Wereldwijs, JongLeren en de Bosbessenschool)

Wordt het een succes, dan gaan we zeker uitbreiden naar meerdere scholen.

 

NU naar buiten, gratis activiteiten

Om de week plaatst NatuurWijs in deze rubriek een korte seizoensgerichte natuuractiviteit speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Gemakkelijk uit te voeren activiteiten ter inspiratie om zelf met kinderen even naar buiten te gaan.

Klik hier voor de link.

 

 

Maak je eigen blotevoetenpad!

klik hier voor de link (Facebook)

 

Landelijke wedstrijd natuurfilmen voor jongeren

Wildlife Film Festival Rotterdam organiseert de Nationale Natuur Filmwedstrijd voor jongeren. Alle jongeren tot 16 jaar kunnen hieraan meedoen. De Nationale Natuur Filmwedstrijd begint op 1 juni en tijdens de finale op 28 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

Lees hier het artikel

Filmpje!!!!

op Youtube staat nu een filmpje over het Experimenteerveld van Technibos!

KIJKEN!     (met dank aan Roland Oerlemans!)

Duurzaamnieuws.nl

Duurzaam weten is duurzaam doen!

Het meest complete overzicht van nieuws en inzicht over duurzaamheid, transitie, klimaat en circulaire economie! Klik hier voor de website.

Reisziekte, wat nu?

op vakantie? dagje weg? last van reisziekte?

lees hier verder!

E-waste race

basisscholen doen mee aan de E-waste race; van 14 maart t/m 8 april

meer weten? klik hier

 

De boom in...

Een avontuurlijk dagje klimpark in Nederland, niet voor zwakke zenuwen!

 

kijk vlug hier!

 

Fête de la nature

In 2018 was het zeker weer een bijzonder spektakel!! Zie www.fetedelanature.nl Volgend jaar weer?

 

Faalangsttraining in de natuur

Een initiatief van in2nature. De druk op kinderen wordt steeds groter, zowel qua prestatie maar ook sociaal. Om ze te helpen hier goed mee om te kunnen gaan is samen met kindercoach Wilma Stoop een nieuwe laagdrempelige training ontwikkeld. Zie www.heppieenzo.nl

 

Modder aan je broek

Een fantastisch leuk en leerzaam boekje over het nut van 'groene schoolpleinen' en uitgebreide beschrijvingen en foto's van 6 pas gerealiseerde projecten in Nederland.

Je kunt het boekje aanvragen bij Walter.

 

Nieuwe supercoole duurzame vakantieschoenen voor kids!

Als je voor de zomer TOCH nieuwe open schoenen of sandalen moet hebben, koop dan Avarca's!!

Superhip, duurzaam van afval gemaakt, keimooi, kunnen tegen zout water en zitten héééérlijk!!
Kijk maar eens in de e-krant nummer 6!

 

Beroemd filmpje 'The Story of Stuff'

Meer dan 12 miljoen mensen wereldwijd bekeken hem al: 'The Story of Stuff '. Een 20 minuten durende webvideo over 'een systeem in crisis' >  Ons eigen systeem op deze aardbol.

"door onze obsessie voor spullen zijn we onze planeet, onze gemeenschappen en onze gezondheid aan het ruïneren". Geen opwekkend maar wel een heel belangrijk filmpje.

Voor degenen die durven te kijken naar onze eigen grootste valkuil en er niet voor weglopen om iets te veranderen aan ons eigen gedrag voor een gezonde wereld; die behoort immers aan onze kleinkinderen.

 

 

Help de bij !!!

2012 is het jaar van de bij. En niet zomaar, want de bij is enorm belangrijk voor onze voedselvoorziening. Hier vind je het alarmerende artikel van de overheid....

Kijk voor meer info op www.jaarvandebij.nl

TIP:  geef er een les over of nodig een imker uit!

 Die kan alles uitleggen, en dan blijkt dat bijen hélemaal niet zo eng zijn als wij denken!!

 

 

Nieuwe leermiddelen voor Natuur en techniek

Kijk op www.educatheek.nl voor duurzame en nieuwe hulpmiddelen

 

Gemeenten moeten bijenstallen bouwen'

20 februari 2012 15:43

De honingbij wordt met uitsterven bedreigd. Gemeenten en andere overheden moeten zich inspannen om uitsterven te voorkomen, door bijvoorbeeld in stadsparken bijenstallen te bouwen. Ook moet het gemeentelijk groen veel planten bevatten die bijen aantrekkelijk vinden, zodat ze makkelijk aan voedsel kunnen komen.

Jaar van de bij
Natuurorganisaties en bijenhoudersverenigingen hebben 2012 uitgeroepen tot het jaar van de bij. De organisaties willen dat de overheid zich maximaal inspant voor de bijenbescherming. De D66-fractie in Arnhem riep de gemeente maandag op om het voortouw te nemen door in alle parken minstens één bijenstal te plaatsen.

Uitsterven
De honingbij heeft het al jaren moeilijk. De geleerden verschillen van mening over de exacte oorzaak daarvan, maar zeker is dat het gebruik van pesticiden en het afnemen van biodiversiteit meespelen. Bijen zijn wegens het verspreiden van stuifmeel belangrijk voor de natuur. Als bijen zouden uitsterven, zijn de gevolgen voor onder andere groente en fruit niet te overzien. Bestuiving door bijen vertegenwoordigt in Nederland een waarde van naar schatting 1,1 miljard euro, aldus wetenschappers.

Bron: ANP
Walter Woudloper is een onderdeel van Scala scholen